BJ BAARTMANS – GHOSTWRITER

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: CRS

Dat de nu 58-jarige Nederlandse muzikant BJ (Bart-Jan) Baartmans een enorm getalenteerde songschrijver, gitarist, multi-instrumentalist en producer in zijn eigen ‘Wild Verband Studio’ is hoeven we eigenlijk niet meer duidelijk te maken bij de trouwe lezers van onze ‘Rootstime’-recensies. Zijn naam dook hier in het verleden al vaak op bij zijn 14 eigen Engels- en Nederlandstalige soloalbums, maar zeker ook op platen van andere nationale en internationale muzikanten zoals Jack Poels, Frans Pollux, ‘Hidden Agenda Deluxe’ en het instrumentale trio ‘The Space Age Travellers’ of Carter Sampson, ‘Oh Susanna’ en ‘Matthews Southern Comfort’.

Zo’n 25 jaar geleden bracht BJ Baartmans zijn eerste soloplaat uit onder de titel “The Pawnshop Guitar Chase”. Het was in 2015 toen hij zijn laatste soloalbum “Later” uitbracht en nu verschijnt negen jaar later een nieuwe soloplaat die “Ghostwriter” als titel kreeg. Daarop brengt hij dertien zelfgecomponeerde songs die hij in zijn thuisstudio in Boxmeer opnam met zijn begeleidingsgroep ‘BJ’s Wild Verband’ bestaande uit broer Tom Baartmans en Gerco Aerts op basgitaar, Rob Geboers en Mike Roelofs op toetsen van piano en orgel, Johan Jansen op pedal steelgitaar en Sjoerd van Bommel op drums.

Voor de folk-, rock- en Americana-songs op dit album liet de al vier decennia lang professioneel actieve BJ Baartmans zich inspireren door enkele grote namen uit de internationale muziekwereld zoals o.a. ‘Big Star’, ‘Wilco’, Nick Lowe, Richard Thompson, Tom Petty, Elvis Costello en Lucinda Williams. Op de bijgaande video’s kunt u luisteren naar twee tracks uit “Ghostwriter”: eerst is er “In You Only” en daarna volgt ook “Happy Even Only”. Andere liedjes op deze plaat die ons best wel konden bekoren zijn “Chasing Dreams”, “The Fall”, “Old Habits Die Hard”, “Solid Ground”, het rockende “Bootleg Companion” en de aan JJ Cale herinnerende albumafsluiter “She Just Knows”.

(valsam)